Продавець Ювелірний інтернет-магазин "СІЛЬВЕРАДО" розвиває свій бізнес на Prom.ua 8 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
777 відгуків
пр-т. Перемоги, 67, Київ, Україна
+380 (66) 863-77-27
+380 (98) 080-82-80
Ювелірний інтернет-магазин СІЛЬВЕРАДО
Кошик

Натільний хрест і все про нього.

Натільний хрест і все про нього.

Чому треба носити натільний хрест

Натільний хрест (на Русі його називають "тельник") покладається на нас у Таїнстві Хрещення на виконання слів Господа ісуса христа: "Хто хоче йти за Мною, отвертись себе, і візьми хрест свій і йди за Мною" (Мк. 8, 34). Натільний хрест допомагає переносити хвороби і негаразди, зміцнює дух, захищає від злих людей..і у важких обставинах. Хрест "завжди для віруючих є велика сила, що рятує від всяких бід, особливо ж від злодійства ненависних ворогів", — пише святий праведний Іоанн Кронштадтський.

При освяченні натільного хреста, священик читає дві особливі молитви, в яких просить Господа Бога, щоб Він у хрест влив небесну силу і щоб цей хрест зберігав не тільки душу, а й тіло від усіх ворогів, чаклунів, чарівників, від усяких злих сил. Ось чому на багатьох натільних хрестах є напис "Спаси і збережи!".

Як вибрати натільний хрест собі і дитині

Натільний хрест — це не ювелірна прикраса. Як би гарний він не був, з якого б дорогоцінного металу він не був би зроблений, це в першу чергу зримий символ християнської віри.

Православні натільні хрести мають дуже давню традицію і тому бувають дуже різноманітними за своїм видом, залежно від часу і місця виготовлення. Традиційний православний натільний хрест має восьмикінцеву форму.

Шанування хреста, любов до нього проявляється в багатстві та розмаїтті його прикрас. Натільні хрести завжди відрізнялися різноманітністю як у виборі матеріалу, з якого вони робилися — золото, срібло, мідь, бронза, дерево, кістка, бурштин, — так і за своєю формою. І тому при виборі хреста треба звертати увагу не на метал, з якого виготовлений хрест, а на те, чи відповідає форма хреста православним традиціям, про які піде мова нижче.

Чи можна носити хрести з католицьким Розп'яттям

Іконографія православного Розп'яття отримала своє остаточне догматичне обґрунтування в 692 році в 82-му правилі Трульского собору, який затвердив канон іконографічного зображення Розп'яття. Головною умовою канону стає поєднання історичного реалізму з реалізмом Божественного Одкровення. Фігура Спасителя виражає Божественний спокій і велич. Вона як би накладається на хрест і Господь відкриває Свої обійми всім до Нього звертаються.

У цієї іконографії художньо вирішується складне догматическая завдання зображення двох іпостасей Христа — Людської і Божественної — показує одночасно і смерть, і перемогу Спасителя. Католики, відмовившись від своїх попередніх поглядів, не зрозуміли і не прийняли правил Трульского собору і відповідно духовного символічного зображення ісуса христа.

Так у середні століття виникає новий тип Розп'яття, в якому переважаючими стають риси натуралізму людських страждань і муки хресної страти: тяжкість тіла провисає на витягнутих руках, голова, увінчана терновим вінцем, перехрещені ступні пригвождены одним цвяху (нововведення кінця хііі ст) Анатомічні подробиці католицького зображення передаючи правдивість самої страти, тим не менш приховую головне — торжество Господа, який переміг смерть і відкриває нам вічне життя, концентрують увагу на муках і смерті. Його натуралізм має лише зовнішнім емоційним впливом, спокушаючи порівняння наших гріховних страждань спокутними Страстями Христа.Зображення розп'ятого Спасителя, подібні католицькими, зустрічаються і на православних хрестах, особливо часто в XVIII-XX ст., втім, як і заборонені Стоглавым собором іконописні зображення Бога Отця Саваота. Природним чином православне благочестя вимагає носіння хреста православного, а не католицького порушує догматичні осноны християнської віри.

Як освятити натільний хрест

Щоб освятити натільний хрест, потрібно прийти в церкву до початку богослужіння і попросити про це священнослужителя. Якщо богослужіння вже відбувається, можна звернутися за допомогою до церковного працівнику, який допоможе передати хрест священика у вівтар. При бажанні, можна просити здійснити освячення хреста у Вашій присутності,щоб брати участь в молитві.

Що робити зі знайденим натільним хрестом

Знайдений натільний хрест можна тримати вдома, можна віддати його в храм або тому, хто його потребує. Забобони щодо того, що якщо ми знаходимо де-небудь загублений кимось хрест, то не можна його брати, так як тим самим ми беремо чужі скорботи і спокуси, безпідставні, так як Господь кожному дає своє крестоношение — свій шлях, свої випробування. Якщо ви хочете носити знайдений хрест, його потрібно обов'язково освятити. Іноді запитують, чи можна дарувати натільний хрест. Безумовно, можна. Думається при цьому, що якщо при врученні хреста дорогій для вас людині ви скажете, що ходили в церкву і вже освятили хрест, йому буде подвійно приємно. Сказане у відношенні до віднайденого хреста цілком можна віднести до будь-якого "тельнику", який ви з якихось причин виявилися не в змозі носити.

 

Інші статті
  • Серце в подарунок
    Цей символ відомий кожному з нас з самого дитинства. Цікаво - ніхто не вважає цей малюнок містичним, але зміст його зображення вкладають воістину сакральний! Він ― справжній космополіт: не має прив'язки до будь-якої країни або культури...
  • Штучний перли
    Штучний перли дуже актуальне зараз. Адже надзвичайно дорогий, натуральний з Південних морів навряд чи може дозволити собі кожна жінка. Та й чи є сенс, якщо ви часто змінюєте прикраси?

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner